Impotens

Orsaker till impotens

Innan vi börjar prata om vilka  anledningar som kan leda till impotens så kommer vi att gå igenom hur en erektion fungerar rent fysiologiskt.

Så här funkar det: Då man ser något eller tänker på något som är sexuellt upphetsande, eller om man blir sexuellt stimulerad, då går nervimpulser ner till penisens blodkärl som vidgas och blodflödet ökar då kraftigt. De muskler som omger sväll kropparnas blodfyllda hålrum slappnar av,och der tillåter att sväll kropparna fylls med blod. Sväll kropparna omges av en hylsa av bindväv, vilken begränsar dess omfång. När hylsan är full kläms avflödet av blod via venerna av och penis blir både  stor men också styv.

Om stimulansen via nervtrådarna störs – eller avtar som efter utlösningen – drar musklerna ihop sig och tillflödet av blod avtar. Svällkropparna minskar i storlek, trycket på bindvävshylsan avtar och ”avflödesventilerna” öppnas. Blodet rinner ut från penis igen och erektionen försvinner.Vid impotens eller erektionsproblem så är ofta bindväven och venerna som leder blod till penis skadade på något sätt. Sjukdomar som diabetes och hjärt-kärlsjukdomar leder ofta till åderförkalkning i venerna, som gör att blodet inte kan strömma fritt längre. Impotens är därför överrepresenterad i flera grupper med endokrina sjukdomar, hjärt- och kärlsjukdomar, hos individer med prostatacancer samt vid en del andra åkommor.

Orsaker till impotens – varför blir man impotent?

Att få erektion är en komplicerad process, bestående av många delar som ska samverka med varandra. En erektion börjar i hjärnan, där ett synintryck, en beröring, en doft eller minnesbild stimulerar särskilda nervbanor. För att få resning av penis krävs sedan ett samspel mellan nervsystemet, blodkärlen, hormonbalansen och psyket. Om någon liten del inte samspelar så kan man få tillfälliga erektionsproblem.

Med högre ålder blir kroppen mer sårbar och känslig för mindre fel. Det krävs inte lika mycket för att en man i 50 års åldern ska få erektionsvikt, som det krävs för en man i 20 års åldern. Idag vet man att erektionsproblem ofta är ett resultat av olika medicinska, fysiska åkommor.

Den vanligaste fysiska orsakerna till impotens är antagligen någon form av sjukdom i blodkärlen. Framför allt åderförkalkning och hjärt-kärlsjukdomar kan leda till impotens, medan förhöjt blodryck, blodpropp i hjärnan och diabetes, kan ge sviktande potens.

Multipel skleros (MS), ryggmärgsskada eller andra neurologiska sjukdomar och skador kan också leda till impotens. Impotens efter en operation eller strålbehandling av prostatacancer är en annan vanlig fysisk orsak som kan påverka förmågan till erektion negativt. Läkaren bör informera dig om att problem med prostatan, som kräver operation, ofta leder till impotens.

Av de psykiska orsakerna som finns kan nämnas bl a konflikter och problem i förhållandet, såsom svartsjuka, olust, osäkerhet eller prestationsångest. Impotens är även vanligt vid depressioner.

De livsstilsfaktorer som kan leda till impotens står alkohol, rökning och snusning i topp. Bland de yngre män som upplever sig ha återkommande potensproblem är det framför allt diabetiker som ligger i högriskzonen.

Ofta lägger tidningar och hemsidor ut skräckinformation om att anabola steroider leder till impotens. Detta är dock inte de facto sant; dels på grund av att det finns så många olika anabola preparat på marknaden, men också för att steroidanvändning snarare leder till en tillfälligt minskad testosteronutsönding efter avslutad kur. Efter en avslutad steroidkur kan man alltså får problem med tillfällig impotens ifall man inte kickar igång produktionen igen, men kroppen kan i många fall rätta till detta relativt snabbt.

Lämna en kommentar